• winoah4

A simple touch can mean so much


A simple touch can mean so much

Van nature heeft elk mens behoefte aan huidcontact. Het is zelfs één van onze basisbehoeften. Uit onderzoek naar huidcontact blijkt steeds weer dat aanraking een onmisbare sleutel tot gezondheid is. Een aanraking kan je raken en doet soms meer dan woorden ! Je huid is je primaire communicatie middel en je belangrijkste beschermer.​ 5 miljoen gevoelcellen reageren op aanraking. Huidcontact stimuleert de zenuwuiteinden en die geven signalen naar de hersenen.


Daar vindt de productie van endorfine plaats, ons gelukhormoon. Maar het zet ook genezende processen in werking. Endorfine stimuleert het immuunsysteem, de spijsvertering en de stofwisseling. Het bevordert de doorbloeding en geeft een diepere ademhaling, waardoor het bloed meer zuurstof kan opnemen en de spieren kunnen ontspannen.


Het is zelfs zo dat baby’s die wel verzorgd en gevoed worden , maar niet worden aangeraakt en geen liefdevolle aandacht krijgen, een grote kans hebben om binnen een half jaar te overlijden? Als ze het wel overleven zijn ze apathisch en lopen ze achter in hun ontwikkeling. ​ Ook voor mensen die erg met hun hoofd bezig zijn en daar alle energie naartoe trekken met als gevolg zich nogal moe te voelen, brengt het uitkomst. Door weer bewust te worden van het lichaam, betrek je de geest erbij. Zo wordt de bloedtoevoer naar de hersenen verlaagd. Massage zorgt voor anti-stress effect.

23 weergaven0 opmerkingen